Blog archívum
RSS

Blog

23 szeptember, 2016

A teázás története

A teát eredetileg orvosságként használták és mint gyógynövény került be először napi italaink közé. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, midön egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint amikor Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak. Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császár forró ivóvizébe utazása közben egy vad tea növényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását.

Az európai irodalomban a legelső utalást egy arab utazó tette a teára, miszerint a 879-dik esztendőt követően Kantonban a só és a tea volt a legnagyobb jövedéki forrás. Marco Polo 1285-ben feljegyezte, hogy a kínai pénzügyminisztert azért mozdítottak el helyéről, mert önkényesen intézkedett a teára kivetett vámokat illetően és túl magasra emelte az árát. A 14. században az európaiak egyre jobban felfedezték a Távol-Keletet, a hollandok egy utazásról a teacserjével tértek vissza és azzal a hírrel, hogy ezekből a levelekből pompás üdítő italt főznek. Eleinte csupán, mint valamilyen "szárított füvet" emlegették, mint ami illatosabb, mint a szárított lóhere, de keserű ízű és nem volt ismeretes jótékony hatása. Egy Szulejmán névű arab kereskedő a 9. században szól róla, de o is a tea szervírozására szóló készletet dicséri, nem magát a teát. A portugál felfedezők voltak az első európaiak, akik Japánba látogatva először megízlelhették a teát 1560 környékén. Az első komolyabb ismertető Giovanni Batista Ramusio tollából született 1565-ben, L. Almeida 1576-ban és Maffeno 1588-ban, majd Taxeira 1610-ben ír róla.

1610-ben megérkezik az Európába az első szállítmány tea a Holland Kelet-Indiai Társaság hajóival, amely aztán monopóliumot szerez a tea szállítására. Ezért aztán a hollandok ismerik meg először a teát igazán. Szállítása gyékénnyel bélelt faládákban történt, hogy a sós tengeri levegő ne károsítsa a rakományt, az értékesebbeket ólomládákba csomagolták. A tealevelek használata különféle volt, előszóra nem ismerték a hagyományos kínai vagy japán teaszertartást, ezért előfordul, hogy magát a leforrázott tealevelet ették meg kenyérrel. 1568-ban Londonban már lehetett teát kapni a kávéházakban és hamarosan elterjedt helyes használata egy újságcikk eredményeképpen. A legpatinásabb céget 1706-ban Thomas Twining alapította. Az Arany Oroszlán nevű teaházában nemcsak fogyasztani lehetett a teát, hanem meg is vásárolhatták. Ez az üzlet jelenleg is működik Londonban a Strand utcában. Leghíresebb teakeverékük az Earl Grey ma is világhírű.

A bostoni teadélután a bostoniak felkelése volt 1773-ban, amikor a tea adója miatti tiltakozásul az angol teaszállítmányokat a tengerbe dobták (ez után hozták az 1773-as teatörvényt). A britek hatalmas teakereslete nagy kereskedelmi hiányt okozott Kínával, ezért a Brit Birodalom a meghódított Indiában beindította saját teafeldolgozását. A kínaiak csak ezüstért és zenélő órákért árulták a teát. A kereskedelmi hiányt az indiai ópium eladásával próbálták kiegyenlíteni Kínával, ami az 1838-1842 közötti ópiumháborúhoz vezetett.

Great Tea Race - A teaklipperek versenye: Kína és London között az 1860-as évektől a Szuezi-csatorna megnyitásáig klipperekkel szállították a teát. A klipperek az akkoriban épített leggyorsabb vitorláshajók voltak. A nagy tea verseny igazi társadalmi esemény volt a viktoriánus Londonban, fogadásokat kötöttek a leggyorsabb hajóra. A Cutty Sark teaklipper 1922-ig hajózott, jelenleg hajómúzeum Londonban. Sajnos gyújtogatás következtében 2007-ben erősen megrongálódott, de később felújították.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tea

22 szeptember, 2016

Teával az egészségért: Rooibos, az afrikai vöröstea

A rooibos tea egészségre gyakorolt pozitív hatásainak listája szinte végtelen. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatású. Forró italként és jeges husítőként is kitunő. A Dél-Afrikából származó vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) hajtásaiból készült tea kedvező élettani hatásai és finom íze miatt a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult.

 

Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Nemcsak hagyományosan forró italként, hanem jeges hűsítőként, jeges teaként is kitűnő ízű és jótékony hatású.
 
Az eredetileg vadon élő rooibos növény egy kizárólag Dél-Afrikában, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegység környékén őshonos cserjeféle. A növényt Khoi Khoi törzs több száz éve használja üdítőital és színezőanyag előállítására. Az őslakosok eredetileg a sziklákon zúzták össze a kézzel leszüretelt növényt, majd száradni hagyták.

 

Ültetvényei nem vegyszerezettek, a feldolgozás minden fázisa természetes módszerekkel zajlik. A növény vékony, hosszúkás leveleit kézzel szüretelik a nyári hónapokban. A teát összehantolva, halmokban fermentálják, ennek során kapja jellegzetes pirosas barna színét. A tea feldolgozásának utolsó folyamata a gőzzel történő sterilizáció és a szárítás. Évente körülbelül 8000 tonna rooibos teát állítanak elő, aminek a fele Dél-Afrikában kívül kerül forgalomba. A legnagyobb fogyasztók közé tartozik még Németország, Japán és Hollandia, de az utóbbi években egyre népszerűbb az Egyesült Államokban és világ többi országában is.

 

Már az 1700-as évek végén készültek írásos feljegyzések arról, hogy a helyiek évszázadok óta használják gyógyászati célokra a növényből készült főzeteket. A tea sajátos tulajdonságainak, kivételes színének és ízének, valamint egyedülálló egészségügyi hatásainak köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert az európai országokban.

 

Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, és rendkívül gazdag szabadgyököket megkötő antioxidáns anyagokban. Görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a borbetegségeknek, mint az ekcéma, pikkelysömör. A pattanásos bor kezelésére hatékony készítmény. A teát külsőleg is szokták alkalmazni, számos borápoló termékben megtalálható. Dél-Afrikai kórházakban bevett gyakorlat borallergiás gyerekek rooibos-fürdős kezelése. Gyomoridegesség és fejfájás enyhítésére ugyancsak javallott. A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően alkalmas a prosztatagyulladás okozta bántalmak kezelésére. A rooibos lassítja vagy bizonyos esetekben meg is állítja a sejtek káros elváltozását, így nagy szerepe lehet több rákfajta megelőzésében. A nemzetközi szakirodalom bőségesen foglalkozik a témával, a rooibos kutatások kapcsán a hatvanas évek óta több mint száz tudományos publikáció született. Jelenleg is zajlanak a laboratóriumi kísérletek, amelyek sikerétől függ, hogy hivatalosan is gyógyszerré nyilvánítják-e a tea hatóanyagait.

 

Mit tartalmaz egy csésze (200 ml) rooibos tea?

 

Fe 0.07 mg - Az oxigén vérben történő szállításában fontos szerepet játszik
K 7.12 mg   - Segíti az anyagcserét
Ca 1.09 mg - Az erős csontozathoz és fogakhoz nélkülözhetetlen
Zn 0.07 mg - Hiánya befolyásolhatja a szervezet egészséges fejlődését
Mg 0.04 mg - Serkenti az idegrendszer működését és az anyagcsere folyamatokat
F 1.57 mg    - Az erős csontozathoz és fogakhoz nélkülözhetetlen
Mn 0.04 mg - Anyagcserét segíti, hozzájárul a csontok fejlődéséhez
Na 6.16 mg  - Elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél
 
Rooibos tea melegen, hidegen

 

A rooibos tea nem tartalmaz színezéket, tartósítószereket, aromákat, így kiváló natúr ital készíthető belőle. Sokan a fekete teákhoz hasonlóan gyakran tejjel, citromszelettel vagy mézzel fogyasztják. Íze kevésbé kesernyés, mint a fekete teáé, így könnyebb dolgunk van, ha el akarjuk kerülni a cukor hozzáadását.

 

Hogyan fogyasztják?


Dél-Afrikában leginkább tejjel és cukorral isszák, bár máshol általában ezek nélkül tálalják. A rooibos tea cukor hozzáadása nélkül is édes, sokak szerint enyhén dióra emlékeztető aromával. A rooibos tea elkészítése lényegében megegyezik a fekete teákéval. Minél hosszabb ideig főzzük, annál markánsabb jelentkeznek az aromák a kész teában. Jégkockákkal fogyasztva népszerű időital az afrikai országban.

 

Az elkészítés után tetszőlegesen újramelegíthetjük anélkül, hogy veszítene ízéből. Gyakran fogyasztják jeges tea formájában, hiszen így is nagyon finom és megőrzi jótékony hatásait. Kis utánajárással számtalan ételreceptet találhatunk, amelyek rooibos segítségével készülnek. Levesek, saláták, húsok, halételek, és még desszertek készítéséhez is használják.

 

Forrás: edenkert.hu